De geschiedenis van carpaccio

Carpaccio is een relatief recente culinaire creatie. Het gerecht stamt uit 1950. De eigenaar, Guiseppe Cipriani, uit Venetië bedacht carpaccio voor één van zijn vaste gasten. De Italiaanse gravin Amalia Mocenigo mocht geen gegaard vlees meer eten, zij leed aan bloedarmoede. Met deze gedachte heeft Cipriani het gerecht carpaccio bedacht.

De naam is ontleend aan de schilder Vittore Carpaccio. De schilder werd in dat jaar (1950) geëerd met een grote tentoonstelling in zijn geboortestad. De reden dat de naam van de schilder werd gebruikt, was omdat de schakeringen van het gerecht op het bord (het helderrood van het rauwe rundvlees en het romige wit van de bijpassende saus) de kok Cipriani deden denken aan de kleuren die de schilder in zijn doeken gebruikte.

Sinds die eerste schotel voor de Italiaanse gravin is carpaccio een culinair begrip geworden en heeft het een ware triomftocht gemaakt door de Italiaanse keuken. Inmiddels door heel culinair Europa. Scheemda Rundvleesspecialiteiten draagt hier ook zijn steentje, een superieur ingrediënt, aan bij.